2012. január 28., szombat

Sajnos hamisítják az Erzsébet utalványt

Hideg- és melegétkezésre, tehát éttermekben és élelmiszerboltokban is be lehet majd váltani az Erzsébet utalványt, amit hamarosan bevezetnek. Ez lesz az új étkezési jegy − közölte a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója egy,most tartott csütörtöki budapesti konferencián.

Erzsebet utalvany 500px

Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) tulajdonában lévő, az utalványokat forgalmazó cég vezetője elmondta: már több mint 6 millió utalványt gyártottak december 21-e óta a Pénzjegynyomdában. Az új utalványokat biztonsági jegyekkel, köztük hologrammal, fémszállal látják el. Hozzátette: meglepetésükre máris kaptak olyan jelzést, hogy valaki az egyik élelmiszerboltban megpróbált beváltani hamis Erzsébet utalványt, annak ellenére, hogy az még nincs is forgalomban.

Fizess Erzsébettel - Új utalvány

Erzsébet utalvány, – új nevek a béren kívüli juttatás rendszerében. A legtöbb munkáltató még csak puhatolózik, de cégvezetők többsége nem örül a változásoknak.

Most jobb híján népszerű az új étkezési utalvány, az Erzsébet. A hagyományos jegyek után ugyanis 51, míg az új, állami után 31 százalék adót kell fizetni. Az Erzsébet utalványt azonban egyelőre csak néhány helyen fogadják el. A beváltóhelyek tulajdonosai szerint ugyanis túl nagy árat kell fizetniük azért, hogy elfogadhassák az utalványt.

A KISOSZ somogyi tagjainak tartottak előadást a várható változásokról. A vállalkozók szerint anyagilag kevésbé éri meg vele foglalkozni, mert 6% plusz áfával kevesebbet pénzt kapnak vissza, mint amennyit ők elfogadnak.

Mint beváltóhely, az Erzsébet utalvány után szintén viszonylag magas jutalékot kell fizetnünk, hosszú beváltási határidővel. A SZÉP Kártya sem váltotta be azt az ígéretet miszerint is bankkártya alapú, de 15 munkanap lesz a visszafizetés határideje - mondta a Két Tibor Kft. Barcs ügyvezetője, Takács Tibor.

Az elfogadóhelyeknek előre meg kellene finanszírozni az ilyen bevételeket, amíg ki nem egyenlíti azt az állam. A KISOSZ vezetése is látja a gondokat.

Az Erzsébet utalvánnyal kapcsolatban nagyon sok probléma jelentkezik, ugyanakkor hivatalosan még nem kapható és nem is forgalmazzák, csak februártól. A SZÉP Kártyával pedig együttműködésre kellene jutnia a bankoknak - tette hozzá a KISOSZ ügyvezető elnöke, Antallfy Gábor.

Az elnök hozzátette, a 6%-os bevétel kiesés mellett a forgalom növekedésére számíthatnak a vállalkozások.

Januártól 3 féle adózású bérenkívüli juttatást választhatnak a munkaadók. Több mint 51 százalékot kell fizetni a korábban megszokott étkezési utalványok után. 31 % alá esik az Erzsébet utalvány, a SZÉP Kártya, valamint további négy elem. Adómentes a biztosítás, valamint az egészség-, és nyugdíjpénztári adomány. Az egyik cafeteria rendszerrel foglalkozó cég vezetője szerint rövid életű lesz az Erzsébet utalvány.

"Az Erzsébet utalványnak evvel az 5 ezer forintos mértékkel túl nagy jövőjét nem látjuk, nagyobb értékben biztos, hogy motiválóbb lenne, illetve a beváltóhelyek oldalán eléggé irányított a felhasználás lehetősége, általában drágább üzlethálózatokban lesz beváltható" - mondta a Bonus Cafeteria Kft. ügyvezetője, Kardos György.

Az Erzsébet utalványt és a SZÉP Kártyát is kibocsátó minisztérium biztosa kaposvári előadásán elmondta, egyre több helyen lesz beváltható mindkét juttatás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa, Körtvélyessy László elmondta: Már több mint 20 ezer elfogadóhelye van az Erzsébet utalványnak, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag, aki már most váltja mind a Széchenyi Pihenő Kártyát, mind az Erzsébet utalványt, az kiterjedt elfogadóhálózattal találkozik, úgy hogy még 2012-ben a korábbi utalványok, mind az üdülési csekk, mind az étkezési utalványok felhasználhatóak.

A biztos ígérete szerint az utalványok beváltásából befolyt hasznot a Nemzeti Üdülési Szolgálat szociális étkeztetésre és üdültetésre használja majd.

Erzsébet utalvány: több változatban lesz elérhető

Februárban megkezdődik a papír alapú Erzsébet-utalványok kiszállítása, és még ebben az évben jön a műanyagkártyás változat is. Egyre nő az elfogadóhelyek száma, februárra várhatóan eléri a 20 ezret.

Folyamatosan bővül az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyeinek listája, februárra várhatóan eléri a 20 ezret – mondta a Kossuth rádiónak Máthé Réka értékesítési vezető.

A NÜSZ Kft. munkatársa beszámolt arról, hogy a jövő hónapban megkezdik a papír alapú utalványok kiszállítását, és a tervek szerint még az idén bevezetik a plasztik-kártyát.

A havi ötezer forint értékben adható Erzsébet-utalvány kész étel vásárlására jogosít, de idén még a melegkonyhás vendéglátóhelyeken is felhasználható.

háború az Erzsébet-utalvány kapcsán

Ráerősített az eddig visszafogottnak mondható hangvételére az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSz) az Erzsébet-utalvány kapcsán: a szövetség minapi közleménye kereken úgy fogalmaz, hogy az Erzsébet-utalvány-rendszert üzemeltető Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) „feltehetően felsőbb utasításra” nem tárgyal érdemben a multinacionális cégekkel arról, hogy ők is részesei lehessenek a rendszernek.

A Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) ügyvezetője, Guller Zoltán ellenben a Magyar Nemzetben válaszolt az OKSZ-nek, ahol elmondta (amit a NUSZ Kft. korábban a Nol.hu-nak is leszögezett), hogy ők igenis „kapcsolatban” vannak multinacionális cégekkel is.

Igaz, ezen túlmenően Gullner Zoltán nem bocsátkozott olyan részletekbe, miszerint igaz-e az OKSZ azon felvetése, hogy az immáron nyilvános elfogadóhely-listán egyetlen multinacionális áruház sem szerepel elfogadóhelyként – a Nol.hu is átnézte a budapesti elfogadóhelyek listáját, a kisboltok, büfék, piacok és éttermek között egyetlen nemzetközi hátterű nagyáruházat sem talált.

A NÜSZ arra a felvetésre sem reagált, hogy a NÜSZ a hazai láncoknak 3, míg a multik számára korábban 6 százalékos elfogadói jutalékkal kínálta volna az Erzsébet-utalványokat. Az OKSZ a tagvállalataitól ugyanis ezeket a visszajelzéseket kapta. Korábban a Nol.hu ezzel kapcsolatos kérdéseit is azzal zárta rövidre a NUSZ, hogy ez üzleti titok.

Mindenesetre tény, hogy miközben a NÜSZ már hónapok óta „tárgyal”, illetve „kapcsolatban van” a hipermarketekkel, közben a hazai láncokkal – a CBA, Coop, Real, illetve a nemrég függetlenedett Arzenállal – egykettőre megszületett a megegyezés.

Az pedig finoman szólva is életszerűtlennek tűnik, hogy a nagy nemzetközi áruházláncok ne törekednének a megegyezésre a NUSZ Kft.-vel, mivel nemcsak közvetlenül jelent számukra sokmilliárdos piacot, ám az utalvánnyal az áruházakba „beterelt” vásárlók jókora többletforgalmat hozhatnak az utalványrendszerbe bevont áruházaknak.

erzsébet utalvány cba elfogadóhelyek

A Magyar üzletlánc a Cba már elfogadja az Erzsébet Csekket Utalványt !
Valamennyi CBA-üzletben beváltható az étkezési jegyet felváltó és a béren kívüli juttatások közé kerülő Erzsébet-utalvány. A CBA üzletláncok bevonása nyomán több mint 15 ezer fölé emelkedett a beváltóhelyek száma. A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. célja, hogy február elsejére több mint húszezer elfogadóhely várja az Erzsébet-utalvánnyal rendelkezőket. A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. közleményében számolt be arról, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal, az Erzsébet-utalvány kibocsátójával egyetértésben elfogadóhelyi megállapodást kötöttek a CBA Kereskedelmi Kft.-vel, amely a magyarországi élelmiszer vegyi áru kereskedelem egyik vezető üzletlánca.

erzsébet utalvány auchan elfogadóhelyek

Az Auchan is tárgyal az Erzsébet Utalványról a többi multival együtt.

erzsébet utalvány tesco elfogadóhelyek - erzsébet utalvány tesco beváltás

Jelenleg is tárgyalnak a Tesco vezetői arról, hogy az Erzsébet Utalvány beváltható legyen a Tesco Áruházakban.

erzsébet utalvány elfogadóhelyek részére

Az Erzsébet-utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott, fogyasztásra kész étel vásárlására és melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására felhasználható utalvány.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretében kibocsátott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására.

Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag szociális jellegű állami közfeladat ellátására fordítható.

Az Erzsébet-utalvány felhasználási területe:
– hideg étkezés;
– meleg étkezés.

Az Erzsébet-utalvány előnyei:
– egy utalvánnyal Öné az egész piac;
– gyors ügyintézés;
– lényegesen csökkenti az Ön adminisztrációját.

Önnek csak annyi teendője van, hogy az oldal alján található űrlap kitöltésével jelzi csatlakozási szándékát elfogadóhelyi hálózatunkhoz, munkatársaink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány - Erzsébet Utalvány

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretében kibocsátott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására.

Az Erzsébet-utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott fogyasztásra kész étel vásárlására és melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlásra használható fel.

Az Erzsébet-utalvánnyal a munkáltatók kedvezményes adózású hideg-meleg étkezési jegyet biztosítanak a munkavállalók számára.Az Erzsébet-utalványt a bérjellegű juttatásokénál több mint 30 százalékkal kedvezőbb feltételekkel lehet biztosítani a munkavállaló részére.

Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható. Az új rendszernek köszönhetően jövőre várhatóan mintegy 10 milliárd forintot lehet majd megpályáztatni szociális célokra transzparensen, tisztán.

A kibocsátó és a forgalmazó kiemelten fontosnak tartja, hogy országos lefedettséget biztosító elfogadóhelyi hálózatot hozzon létre; célja, hogy 2012. február elsejére több mint húszezer elfogadóhely várja mindazokat, akik Erzsébet-utalvánnyal rendelkeznek.

További információkat – folyamatos bővítés és frissítés mellett – ezen az oldalon talál illetve kérjük, hogy kérdéseivel forduljon munkatársainkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségek bármelyikén: telefonszám: 06-1 248-2150,
Amennyiben erre lehetőséget teremt számunkra, úgy munkatársaik hamarosan felkeresik Önt.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter 39/2011. (XII. 29.) KIM rendelete az Erzsébet- utalvány kibocsátásáról

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 81. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. Rendelet 12. § j) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben, a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. elfogadóhely: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. § 87. pontjában meghatározott kibocsátóval (a továbbiakban: kibocsátó) szerződéses jogviszonyban álló, fogyasztásra kész ételt forgalmazó természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet;
2. juttató: az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 18. pontja szerinti kifizető, aki az Szja tv. Alapján Erzsébet-utalvány (a továbbiakban: utalvány) formájában nyújt juttatást;
3. utalvány-nyilvántartás: a kibocsátó által vezetett, a juttató által az utalványos számára biztosított utalványok
a) juttatónként és
b) utalványosonként,
egyedi beazonosíthatósággal, egységes rendszerben vezetett nyilvántartása;
4. utalványos: az a természetes személy, aki az Szja tv. alapján a juttató által juttatott utalvánnyal rendelkezik.

2. Általános szabályok

2. § Egy utalványosnak egy adóév alatt több juttató is juttathat utalványt.

3. § (1) Az utalvány formájában nyújtott juttatás során a juttató a kibocsátótól papíralapú utalványokat vagy elektronikus utalványokat vásárol. Elektronikus utalvány kibocsátása esetén a juttató azt a kibocsátótól megrendelt elektronikus utalványkártyán keresztül biztosítja az utalványos számára.
(2) Az utalvány elektronikuspénz tárolására, közvetlen fizetési művelet végrehajtására nem alkalmas, készpénzre, készpénz-helyettesítő fizetési eszközre át nem váltható.

4. § Az adott naptári évben juttatott utalványokat a következő naptári év december 31-ig lehet felhasználni.

5. § (1) A kibocsátó az elfogadóhelyekkel az üzletszabályzatában meghatározott

feltételekkel köt szerződést. Az elfogadóhelyek listáját a kibocsátó a honlapján teszi közzé.
(2) A kibocsátó az üzletszabályzat elfogadóhelyekre vonatkozó feltételei meghatározásához javaslattételi jogkörrel rendelkező, az üzletszabályzatban meghatározott összetételű, legfeljebb hét tagú Tanácsadó Testületet állíthat fel.

6. § A kibocsátó az utalvány és az elektronikus utalványkártya előállítására, forgalmazására, beváltására közreműködőt vehet igénybe.

3. Papíralapú utalvány

7. § (1) A papíralapú utalvány kötelező tartalmi eleme:

a) az „Erzsébet-utalvány” elnevezés,
b) a beváltási érték forintban kifejezve,
c) az utalvány felhasználhatóságának köre,
d) annak a ténynek a feltüntetése, hogy az utalvány készpénzre, készpénz- helyettesítő fizetési eszközre át nem váltható,
e) a felhasználhatóság lejáratának időpontja,
f) a kibocsátó megnevezése és elérhetősége,
g) az utalvány vonalkódja.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az utalványon feltüntethető olyan további tartalmi elem is, amelyet a kibocsátó szükségesnek tart.

8. § A papíralapú utalványt több eltérő, de száz forinttal osztható beváltási értékre kell kibocsátani.

9. § Az elfogadóhely által elszámolásra továbbított papíralapú utalványt a kibocsátó az üzletszabályzatában meghatározott eljárási rendben váltja be.

4. Elektronikus utalvány

10. § Elektronikus utalvány kibocsátása esetén a juttató egyedi műanyag azonosítót, elektronikus utalványkártyát igényel a kibocsátótól. Az elektronikus utalványkártya az elfogadóhelyi terminál által olvasható; azon keresztül elektronikus információcsere útján az elektronikus utalványoknak a rendszerben nyilvántartott rendelkezésre álló összege ellenőrizhető.

11. § (1) Elektronikus utalványkártya esetén a kibocsátó a juttató megrendelése alapján, elektronikus utalvány-nyilvántartást nyit, amelyben nyilvántartja – több juttatótól származó elektronikus utalvány esetén valamennyi juttatótól származó elektronikus utalvány alapján – az elektronikus-utalvány naprakész egyenlegét.
(2) Az elektronikus utalvány-nyilvántartásban fel kell tüntetni a 7. § (1) bekezdés a)–f) pontjában foglaltakat.

12. § (1) Az elektronikus utalvány beváltása az elfogadóhelyen elhelyezett elektronikus elfogadóhelyi terminálon vagy a kibocsátó által kialakított központi internetes

felületen keresztül történhet.
(2) Az elektronikus utalványkártya használatakor az elfogadóhely az elfogadott elektronikus utalványt a kibocsátónak elektronikusan továbbítja, ami alapján a kibocsátó azt beváltja.

13. § (1) Elektronikus utalvány esetén a kibocsátó köteles biztosítani az utalványos részére
a) az elektronikus utalvány-nyilvántartás forgalmának és egyenlegének egyedi tranzakció és forgalmi időszaki bontásban történő internetes, valamint
b) az elektronikus utalvány-nyilvántartás egyenlegének telefonos lekérdezését.
(2) Elektronikus utalvány esetén a kibocsátó köteles postai úton vagy az utalványos hozzájárulása esetén elektronikus úton értesítést küldeni az utalványos részére minden alkalommal, amikor a juttatótól az elektronikus utalvány-nyilvántartásra juttatás érkezik.

14. § (1) A kibocsátó az elektronikus utalvány-nyilvántartást megszüntetheti, és a kártyát visszavonhatja, ha a nyilvántartás huszonnégy hónapon keresztül nem tartalmaz érvényes, még felhasználható elektronikus utalványt. Az elektronikus utalvány- nyilvántartás megszüntetéséről és az elektronikus utalványkártya visszavonásáról a kibocsátó előzetesen, a visszavonást és a megszüntetést megelőzően legalább hatvan nappal köteles tájékoztatni az utalványost.
(2) Az elektronikus utalványkártya lejárati ideje minimum három év. A huszonnégy hónapnál rövidebb időközönként nyújtott juttatás esetén a kibocsátó köteles lejáratkor új elektronikus utalványkártyát biztosítani.

5. Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba.

16. § (1) 2012. december 31-ig elfogadóhelynek minősül a melegkonyhás vendéglátóhely is.
(2) A 2012. évben kibocsátott utalványokat olyan tartalommal kell kibocsátani, hogy az
(1) bekezdésben szereplő felhasználási mód is megismerhető legyen.

17. § A 16. § 2013. január 1. napján hatályát veszti.

Az Országgyűlés által 2011. november 21. ülésnapján elfogadott törvénymódosítások (Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. Törvény) alapján az Erzsébet-utalványt érintő, 2012. január 1. napjától hatályos jogszabályi rendelkezések

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény
FOGALMAK ÉS ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK
3. § E törvény alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következő:...

87. * Erzsébet-utalvány: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány.
EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI
Béren kívüli juttatások
70. § (4) * Egyes meghatározott juttatásnak minősül az a juttatás, amely megfelel e törvény külön rendelkezése [71. §] szerint meghatározott béren kívüli juttatás feltételeinek, de az ott meghatározott értékhatárt meghaladja. Egyes meghatározott juttatásnak minősül továbbá a munkáltató által a munkavállalónak, valamint a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek az adóévben biztosított béren kívüli juttatások együttes értékének az évi 500 ezer forintot, illetve az 500 ezer forintnak - a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló a jogviszonyban töltött napokkal - arányos összegét (éves keretösszeg) meghaladó része.

71. § * (1) Béren kívüli juttatásnak minősül - ha a juttató a munkáltató - a munkavállalónak
a) * személyére és közeli hozzátartozói személyére tekintettel a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás révén juttatott jövedelemből az adóévben személyenként a minimálbér összegét meg nem haladó rész;
b) * a munkavállaló választása szerint
ba) munkahelyi (üzemi) étkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelemből a havi 12 ezer 500 forintot meg nem haladó rész [ideértve a kizárólag az adott munkáltató munkavállalóit ellátó, a munkáltató telephelyén működő munkahelyi (üzemi) étkezőhelyen az említett értékben és célra felhasználható - a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető személy által kibocsátott - utalványt, elektronikus adathordozót is], és/vagy
bb) fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 5 ezer forintot meg nem haladó rész;
(2) Béren kívüli juttatásnak minősül
a) * a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, valamint - ha a juttató a volt munkáltató (annak jogutódja) - a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és közeli hozzátartozójának, továbbá az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának a juttató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás révén juttatott jövedelemből az adóévben személyenként a minimálbér összegét meg nem haladó rész;
b) * a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára, valamint - ha a juttató a volt munkáltató (vagy annak jogutódja) - a nyugdíjban részesülő magánszemélynek választása szerint
ba) munkahelyi (üzemi) étkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelemből a havi 12 ezer 500 forintot meg nem haladó rész [ideértve a kizárólag az adott munkáltató munkavállalóit ellátó, a munkáltató telephelyén működő munkahelyi (üzemi) étkezőhelyen az említett értékben és célra felhasználható - a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető személy által kibocsátott - utalványt, elektronikus adathordozót is], és/vagy
bb) fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 5 ezer forintot meg nem haladó rész;

81. § (4) * Felhatalmazást kap a társadalompolitika összehangolásáért felelős miniszter, hogy - az adópolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben - rendeletben határozza meg az Erzsébet-utalvány kibocsátásának részletes szabályait.


84/T. § * (1) E törvénynek az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvénnyel megállapított, illetve módosított rendelkezéseit a hatálybalépés napjától megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni a (2)-(9) bekezdésben foglaltak figyelembevételével:
(2) A 62/A. § rendelkezését a hatálybalépést követően megszerzett jövedelemre, illetve a hatálybalépést követően értékesített (átruházott) vagy más módon a könyvekből kivezetett (kivont) részesedés adókötelezettségére kell alkalmazni.
(3) 2012. december 31-ig az Erzsébet-utalvány melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlásra is felhasználható.
(4) A 70. §-nak az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvénnyel megállapított (2) bekezdése rendelkezését a naptári évtől eltérő üzleti év esetén a 2012. évben induló üzleti év első napjától kell alkalmazni.

1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez
Az adómentes bevételekről
A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes:

8.3. Hatályon kívül helyezte a 2011. évi CLVI. törvény 29. § 10. pontja.
Hatályon kívül: 2012. 01. 01.

az egészségügyi hozzájárulásról * szóló 1998. évi LXVI. törvény
3. § * (1) * A kifizető, - kifizető hiányában, vagy ha a kifizető az adó (adóelőleg) alapját képező jövedelem után adót (adóelőleget) nem köteles megállapítani - a jövedelmet szerző magánszemély 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerinti

b) külön adózó jövedelmek közül
ba) a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások (Szja tv. 70. §) adóalapként meghatározott összege,

5. § (1) g) Hatályon kívül helyezte a 2011. évi CLVI. törvény 223. § Hatályon kívül: 2011. 01. 01.


A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról * szóló 2003. évi LXXXVI. törvény
Hatályon kívül helyezte a 2011. évi CLVI. törvény 34. § (1) a) pontja. Hatályon kívül: 2011. 01. 01.

Kinek éri meg az erzsébet csekk - Nettó juttatás alakulása közel azonos vállalati kiadás esetén

Nettó juttatás alakulása közel azonos vállalati kiadás esetén
A táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek.

A magyar boltok forgalmát növeli az Erzsébet-utalvány

Egyelőre nincs hipermarket-társaság az eddig szerződött Erzsébet-utalvány elfogadók között, a meghatározó magyar tulajdonú bolthálózatok mindegyike érvényes kontraktussal rendelkezik. Az eddig csatlakozott elfogadóhelyek száma ugyanakkor már csaknem „elegendő”.

Sem arra nem kaptam utasítást, hogy kivel, sem arra, hogy kivel nem lehet elfogadási szerződést kötni az Erzsébet-utalványra – mondta Guller Zoltán, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) ügyvezető igazgatója egy mai konferencián. Az ügyvezető szerint a tulajdoni viszonyoktól függetlenül, tisztán üzleti alapokon folytatnak tárgyalásokat a lehetséges partnerekkel. Az mindenesetre tény, hogy a CBA-, a Coop- és a Reál-csoporttal már decemberben megegyeztek, hipermarket viszont egyelőre nincs a szerződött partnerek között.

Az Erzsébet-utalványokat hivatalosan január 20-án mutatja be a forgalmazó NÜSZ, az – idén év végéig a hideg mellett még meleg étkezésre is felhasználható – étkezési jegyeket 300-tól 600 forintig százasával növekvő, valamint ezer forintos címletekben bocsátja ki a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA). A járulékkedvezménnyel támogatott utalványokat a Pénzjegynyomda állítja elő, és tartalmazzák az összes szükséges biztonsági elemet (közöttük hologramot és fémszálat is). December 21 óta mintegy 6 millió utalványt gyártott la a nyomda. Bár az utalvány hivatalosan még nincs forgalomban, egy CBA-üzlet jelzése szerint már megpróbáltak fizetni vele – a nyilvánvaló hamisítvánnyal megkísérelt tranzakció bebukott.

Az üdülési szolgálat várakozásai szerint idén hozzávetőleg 10 milliárd forint forgalmi hasznot hoznak. Ebből – Soltész Miklós szociális államtitkárnak a konferencián tett bejelentése szerint – 2 milliárddal a nyugdíjasok, fogyatékosok, nagycsaládosok, valamint a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak üdülési lehetőségeit bővítik – normatív, automatikus – pályázatok útján. Az utalvány – amely mellé hamarosan kijön a plasztik alapú „utalvány”, s a papír és a kártya párhuzamosan működik – haszna a tervek szerint 50 százalékban a forgalmi jutalékból, és 40, illetve 10 százalékban a pénzügyi műveletekből, valamint az egyéb bevételekből tevődik össze.


A NÜSZ adatai szerint februárban több mint 700 ezer munkavállaló kap Erzsébet-utalványt, közülük 538 ezret a magánszférában alkalmaznak. A vállalkozások által eddig igényelt tömbök átlagos értéke valamivel több, mint béren kívüli juttatásként meghatározott havi ötezer forint.
Eddig 18 997 elfogadóhellyel szerződött a NÜSZ, a következő tíz nap során 21 ezerre nő ezek száma. Guller szerint egyébként oszágosan 20 ezer körüli elfogadóhely „elegendő”.

Az üdülési csekket a tervek szerint az év végére teljesen leváltó SZÉP-kártya három alszámlára oszlik: szálláshely-szolgáltatásra évi 225 ezer, vendéglátásra 150, szabadidős tevékenységre pedig 75 ezer forntot lehet fordítani. Az alszámlák között egyirányú az átjárás, amennyiben a munkavállaló a szálláshely-szolgáltatások finanszírozására átcsoportosíthat a másik két csatorna rovására, de visszefelé ez nem működik. Ezzel a megoldással a kormányzat bevallott gazdaságpolitikai célja a belföldi turizmus fellendítése.

A kártya kibocsátásával összefüggő és a promóciós költségeket a kibocsátok állják. A kártya mellett az év végéig korlátlanul felhasználható a munkavállalók birtokában lévő csaknem 11 milliárd forint értékű üdülési csekk.

Erzsébet-utalvány a legmenőbb 2012-ben

Az idei cafeteriajuttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb, majdnem egyharmaddal több munkáltató adja ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő, a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást - derül ki a Devise Hungary Kft. és a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) közös országos felméréséből. Harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás.

Ezeket követi a Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, amelyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt - a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló - hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteriaelemek közé.

A felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltatók 11 százaléka azonban vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget. A munkáltatók 54,6 százaléka azért ad béren kívüli juttatást, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3 százalékuk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7 százalék), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17 százalék) szerepel.

A felmérés szerint a béren kívüli juttatások 19,04 százalékról százalékról 30,94 százalékra emelkedett járulékterhét a munkáltatók közel kétharmada magára vállalja.

Erzsébet-utalvány és a hipermarketek

Jelenleg egyetlen hiperlánc egyetlen egysége sem szerepel az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyei között. A Magyar Rádiónak a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetője azt mondta, hogy tárgyalnak, a kereskedelmi szervezet szerint nem folytatnak érdemi tárgyalást, s nem is folytattak ilyet.

„Az eddig eltelt időszakban az Erzsébet-utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlenegy nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket. Bizonyára nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi láncok ne keresték volna meg az alapítványt, de ott vagy elzárkóztak bármiféle kapcsolatfelvételtől, vagy lehetetlen feltételeket támasztottak az elfogadóhelyi lehetőségekről” – olvasható az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében.


Az OKSZ információi szerint a hazai üzletláncokkal 3 százalék elfogadóhelyi jutalékban állapodtak meg, a nemzetközi láncoknak - akikkel eddig szóba állt az Alapítvány – 6 százalékot ajánlottak. A következő megvizsgált - véletlenszerűen kiválasztott - településeken egyetlenegy nemzetközi élelmiszer-áruház sem szerepel az eddig közzétett listában: Budapest, Budaörs, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Siófok, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg. Az elfogadóhelyek között akad bowling club, grand hotel, bringóhintó, gokart- és rendezvényközpont, csokoládé outlet, diszkó bár, játék és éjszakai bár, fagylalt kert, kalandpark, music club, aqua fit club, lovasakadémia, esküvőház.

A nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi áruházláncok pontosan dokumentálják tárgyalási kezdeményezéseiket és a kapott válaszokat. Mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy megállapodás nélkül elfogadnak majd Erzsébet-utalványt, természetesen további lépésekre is felkészülnek – szögezi le az OKSZ.

Új Cafeteria 2012 - erzsébet utalvány 2012

Erzsébet Utalvány 2012

Az Országgyűlése elfogadta az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely 2012. január 1-től a béren kívüli juttatások közé emeli az Erzsébet-utalványt.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-utalvány kibocsájtásával átláthatóvá akarja tenni az étkezési utalványok forgalmazását. Ezáltal létrejöhet a szociális- és gyermekétkeztetés új rendszere. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kapott kizárólagos jogosultságot az Erzsébet-program keretében kibocsájtott Erzsébet-utalványok forgalmazására.

A havi 5 ezer forintos Erzsébet-utalvány meleg- és hideg élelemre fordítható, ezáltal a munkaadóknak legalább 30 százalékkal kedvezőbb, mintha munkabért adnának dolgozóiknak.

A jelenlegi állapot szerint a kedvezményesen adható 5 ezer forintnyi Erzsébet-utalvány mellé 12 500 forintnyi üzemi étkezés is biztosítható.