2012. január 28., szombat

Erzsébet-utalvány a legmenőbb 2012-ben

Az idei cafeteriajuttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb, majdnem egyharmaddal több munkáltató adja ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő, a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást - derül ki a Devise Hungary Kft. és a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) közös országos felméréséből. Harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás.

Ezeket követi a Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, amelyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt - a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló - hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteriaelemek közé.

A felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltatók 11 százaléka azonban vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget. A munkáltatók 54,6 százaléka azért ad béren kívüli juttatást, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3 százalékuk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7 százalék), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17 százalék) szerepel.

A felmérés szerint a béren kívüli juttatások 19,04 százalékról százalékról 30,94 százalékra emelkedett járulékterhét a munkáltatók közel kétharmada magára vállalja.