2012. január 28., szombat

Erzsébet-utalvány és a hipermarketek

Jelenleg egyetlen hiperlánc egyetlen egysége sem szerepel az Erzsébet-utalvány elfogadóhelyei között. A Magyar Rádiónak a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetője azt mondta, hogy tárgyalnak, a kereskedelmi szervezet szerint nem folytatnak érdemi tárgyalást, s nem is folytattak ilyet.

„Az eddig eltelt időszakban az Erzsébet-utalványt kezelő Nemzeti Üdülési Alapítvány egyetlenegy nemzetközi kereskedelmi lánccal sem folytatott érdemi tárgyalásokat, egyeztetéseket. Bizonyára nehéz elképzelni, hogy a nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi láncok ne keresték volna meg az alapítványt, de ott vagy elzárkóztak bármiféle kapcsolatfelvételtől, vagy lehetetlen feltételeket támasztottak az elfogadóhelyi lehetőségekről” – olvasható az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében.


Az OKSZ információi szerint a hazai üzletláncokkal 3 százalék elfogadóhelyi jutalékban állapodtak meg, a nemzetközi láncoknak - akikkel eddig szóba állt az Alapítvány – 6 százalékot ajánlottak. A következő megvizsgált - véletlenszerűen kiválasztott - településeken egyetlenegy nemzetközi élelmiszer-áruház sem szerepel az eddig közzétett listában: Budapest, Budaörs, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Siófok, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg. Az elfogadóhelyek között akad bowling club, grand hotel, bringóhintó, gokart- és rendezvényközpont, csokoládé outlet, diszkó bár, játék és éjszakai bár, fagylalt kert, kalandpark, music club, aqua fit club, lovasakadémia, esküvőház.

A nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi áruházláncok pontosan dokumentálják tárgyalási kezdeményezéseiket és a kapott válaszokat. Mérlegelik azt a lehetőséget is, hogy megállapodás nélkül elfogadnak majd Erzsébet-utalványt, természetesen további lépésekre is felkészülnek – szögezi le az OKSZ.