2012. január 28., szombat

A magyar boltok forgalmát növeli az Erzsébet-utalvány

Egyelőre nincs hipermarket-társaság az eddig szerződött Erzsébet-utalvány elfogadók között, a meghatározó magyar tulajdonú bolthálózatok mindegyike érvényes kontraktussal rendelkezik. Az eddig csatlakozott elfogadóhelyek száma ugyanakkor már csaknem „elegendő”.

Sem arra nem kaptam utasítást, hogy kivel, sem arra, hogy kivel nem lehet elfogadási szerződést kötni az Erzsébet-utalványra – mondta Guller Zoltán, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) ügyvezető igazgatója egy mai konferencián. Az ügyvezető szerint a tulajdoni viszonyoktól függetlenül, tisztán üzleti alapokon folytatnak tárgyalásokat a lehetséges partnerekkel. Az mindenesetre tény, hogy a CBA-, a Coop- és a Reál-csoporttal már decemberben megegyeztek, hipermarket viszont egyelőre nincs a szerződött partnerek között.

Az Erzsébet-utalványokat hivatalosan január 20-án mutatja be a forgalmazó NÜSZ, az – idén év végéig a hideg mellett még meleg étkezésre is felhasználható – étkezési jegyeket 300-tól 600 forintig százasával növekvő, valamint ezer forintos címletekben bocsátja ki a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA). A járulékkedvezménnyel támogatott utalványokat a Pénzjegynyomda állítja elő, és tartalmazzák az összes szükséges biztonsági elemet (közöttük hologramot és fémszálat is). December 21 óta mintegy 6 millió utalványt gyártott la a nyomda. Bár az utalvány hivatalosan még nincs forgalomban, egy CBA-üzlet jelzése szerint már megpróbáltak fizetni vele – a nyilvánvaló hamisítvánnyal megkísérelt tranzakció bebukott.

Az üdülési szolgálat várakozásai szerint idén hozzávetőleg 10 milliárd forint forgalmi hasznot hoznak. Ebből – Soltész Miklós szociális államtitkárnak a konferencián tett bejelentése szerint – 2 milliárddal a nyugdíjasok, fogyatékosok, nagycsaládosok, valamint a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak üdülési lehetőségeit bővítik – normatív, automatikus – pályázatok útján. Az utalvány – amely mellé hamarosan kijön a plasztik alapú „utalvány”, s a papír és a kártya párhuzamosan működik – haszna a tervek szerint 50 százalékban a forgalmi jutalékból, és 40, illetve 10 százalékban a pénzügyi műveletekből, valamint az egyéb bevételekből tevődik össze.


A NÜSZ adatai szerint februárban több mint 700 ezer munkavállaló kap Erzsébet-utalványt, közülük 538 ezret a magánszférában alkalmaznak. A vállalkozások által eddig igényelt tömbök átlagos értéke valamivel több, mint béren kívüli juttatásként meghatározott havi ötezer forint.
Eddig 18 997 elfogadóhellyel szerződött a NÜSZ, a következő tíz nap során 21 ezerre nő ezek száma. Guller szerint egyébként oszágosan 20 ezer körüli elfogadóhely „elegendő”.

Az üdülési csekket a tervek szerint az év végére teljesen leváltó SZÉP-kártya három alszámlára oszlik: szálláshely-szolgáltatásra évi 225 ezer, vendéglátásra 150, szabadidős tevékenységre pedig 75 ezer forntot lehet fordítani. Az alszámlák között egyirányú az átjárás, amennyiben a munkavállaló a szálláshely-szolgáltatások finanszírozására átcsoportosíthat a másik két csatorna rovására, de visszefelé ez nem működik. Ezzel a megoldással a kormányzat bevallott gazdaságpolitikai célja a belföldi turizmus fellendítése.

A kártya kibocsátásával összefüggő és a promóciós költségeket a kibocsátok állják. A kártya mellett az év végéig korlátlanul felhasználható a munkavállalók birtokában lévő csaknem 11 milliárd forint értékű üdülési csekk.