2012. január 28., szombat

háború az Erzsébet-utalvány kapcsán

Ráerősített az eddig visszafogottnak mondható hangvételére az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSz) az Erzsébet-utalvány kapcsán: a szövetség minapi közleménye kereken úgy fogalmaz, hogy az Erzsébet-utalvány-rendszert üzemeltető Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) „feltehetően felsőbb utasításra” nem tárgyal érdemben a multinacionális cégekkel arról, hogy ők is részesei lehessenek a rendszernek.

A Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) ügyvezetője, Guller Zoltán ellenben a Magyar Nemzetben válaszolt az OKSZ-nek, ahol elmondta (amit a NUSZ Kft. korábban a Nol.hu-nak is leszögezett), hogy ők igenis „kapcsolatban” vannak multinacionális cégekkel is.

Igaz, ezen túlmenően Gullner Zoltán nem bocsátkozott olyan részletekbe, miszerint igaz-e az OKSZ azon felvetése, hogy az immáron nyilvános elfogadóhely-listán egyetlen multinacionális áruház sem szerepel elfogadóhelyként – a Nol.hu is átnézte a budapesti elfogadóhelyek listáját, a kisboltok, büfék, piacok és éttermek között egyetlen nemzetközi hátterű nagyáruházat sem talált.

A NÜSZ arra a felvetésre sem reagált, hogy a NÜSZ a hazai láncoknak 3, míg a multik számára korábban 6 százalékos elfogadói jutalékkal kínálta volna az Erzsébet-utalványokat. Az OKSZ a tagvállalataitól ugyanis ezeket a visszajelzéseket kapta. Korábban a Nol.hu ezzel kapcsolatos kérdéseit is azzal zárta rövidre a NUSZ, hogy ez üzleti titok.

Mindenesetre tény, hogy miközben a NÜSZ már hónapok óta „tárgyal”, illetve „kapcsolatban van” a hipermarketekkel, közben a hazai láncokkal – a CBA, Coop, Real, illetve a nemrég függetlenedett Arzenállal – egykettőre megszületett a megegyezés.

Az pedig finoman szólva is életszerűtlennek tűnik, hogy a nagy nemzetközi áruházláncok ne törekednének a megegyezésre a NUSZ Kft.-vel, mivel nemcsak közvetlenül jelent számukra sokmilliárdos piacot, ám az utalvánnyal az áruházakba „beterelt” vásárlók jókora többletforgalmat hozhatnak az utalványrendszerbe bevont áruházaknak.