2012. február 25., szombat

erzsébet utalvány nyugdíjasoknak - erzsébet utalvány rendelés nyugdíjasoknak 2012

Az OKSZ ajánlattal kereste meg a NÜSZ-t, hogy jelöljön ki a nemzetközi áruházak részére az Erzsébet-utalvány felhasználásával kapcsolatos tárgyalásokra egy időpontot a nemzetközi áruházláncok számára. Eddig ugyanis ebben a körben semmiféle érdemi tárgyalás nem folyt. Nemzetközi áruházláncoknál nem váltható be az utalvány, a Hiltonban és a Gellértben viszont igen. A nyugdíjasok ugye sokat járnak az ilyen szállodákba.... Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a következő ajánlattal kereste meg a a cafeteria-rendszerben az államot képviselő Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-t (NÜSZ): jelöljön ki a nemzetközi áruházak részére az érdemi tárgyalásokra időpontot és helyszínt (az OKSZ tagjai bármilyen időpontot és bármilyen helyszínt elfogadnak), és az érdemi egyeztetésre adjon felhatalmazást képviselőjének. Hozzáteszik, hogy bármely nemzetközi áruházlánc elérhetőségét készek megadni. Az erzsebetutalvany.hu honlap tartalmazza az általános szerződési feltételeket, mely alapján elsősorban a felszámítható elfogadóhelyi jutalékban, az utalványok eljuttatásának és az ellenérték kifizetésének ütemezésében kell megállapodni.

Sok vásárló érdeklődik ugyanis a nemzetközi áruházakban az Erzsébet utalvány beváltási lehetőségéről, mivel pénzét itt szeretné elkölteni. Az utalványt elfogadó helyek listáján azonban hazánkban élelmiszert árusító nemzetközi üzlet, áruház (szupermarket, hipermarket, diszkont) továbbra sem szerepel, a NÜSZ egyetlen egy esetben sem kötött szerződést ilyen vállalkozással.

Az OKSZ felhívja a figyelmet, hogy a hazai vállalkozások előnyhöz juttatását mindig elfogadja, ha az nem ütközik a hazai, vagy a nemzetközi jog előírásaival. Erre az Erzsébet utalvány esetében is van lehetőség, amihez viszont nem kell kizárni a rendszerből a nemzetközi láncokat. Viszont aggályokat vet fel, hogy a NÜSZ nemzetközi láncokat kizáró üzleti magatartása összhangban van-e Versenytörvénnyel, és az uniós jogrend és annak szellemisége engedi-e a nemzetközi láncokat egyoldalúan kizáró magatartást. Az OKSZ korábban arról számolt be, hogy a NÜSZ nem folytat tárgyalásokat a nemzetközi áruházláncokkal az elfogadási szerződésről. A Kft. több nyilatkozatában ezt cáfolta, az OKSZ szerint viszont az eredmény önmagáért beszél, a szövetség friss információi szerint érdemi tárgyalás sehol sem folyt. Az eddigi „találkozók” szerinte inkább hasonlítanak Tom és Jerry rajzfilmbeli kergetőzéséhez, mint komoly üzleti tárgyalásokhoz. Az OKSZ sérelmezi azt is, hogy eközben az elfogadóhelyek listáján található bowling-klub, diszkó, éjszakai bár, kalandpark, yacht-klub. Újdonságként említik, hogy akinek ez kevés, az beválthatja Erzsébet utalványát patinás, jó néhány csillagos szállodákban is, például a budavári Hiltonban, vagy a Gellért szállodában. A Szövetség bízik benne, hogy NÜSZ végül megköti az elfogadóhelyi szerződéseket a nemzetközi áruházláncokkal.