2012. június 28., csütörtök

Auchan Erzsébet utalvány - Erzsébet utalvánnyal lehet az Auchanban fizetni?

Februárban kezdtek egyeztetéseket az Erzsébet-utalványok állami forgalmazójával arról, hogy az új, állami cafeteriával az Auchan-hálózat most már 19 üzletében is lehessen fizetni. A szerződéstervezetüket áprilisban elküldték, azóta várnak a Nemzeti Üdülési Szolgálat reakciójára, de annak vezetője, Guller Zoltán „minden bizonnyal nagyon elfoglalt ember” – mondta Dominique Ducoux, a vállalat vezérigazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Arra a felvetésre, hogy az utalványt vizsgálja az Európai Bizottság, Ducoux azt mondta: tudnak erről az eljárásról, de azt gondolják, hogy az Erzsébet ügyét nem Brüsszelben kellene megoldani, hanem itthon. Egy másik, a bolti különadóval kapcsolatos brüsszeli eljárásról lapunk kérdésére azt mondta: már azt is nagy előrelépésnek tartják, hogy ha ezt a válságadót jövő januártól nem kell tovább fizetniük. Meg lehet érteni, ha a gazdasági nehézségek miatt különadót vezetnek be, az a zavaró, hogy ez diszkriminatív módon történt, mert egyes cégek sok adót fizetnek, mások lényegében semmit, mondta a vezérigazgató. Az Erzsébet utalvány bevezetésére még várni kell ezek szerint !

2012. június 3., vasárnap

Erzsébet-utalvány jutalék gondok

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos elfogadói szerződésben szereplő 6 százalékos elfogadói jutalékot túlzónak, a 8 százalékot pedig elfogadhatatlannak tartja. A Nemzeti Üdülési Szolgálat általános szerződési feltételeiben 6 százalékos elfogadói jutalék szerepel, ennek ellenére van ahol 8 százalékos a jutalék.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága előtt tartott beszámolójában elmondta: Magyarországon a fogyasztóvédelem megerősödött. Hozzátette: komoly előrelépést jelent a fogyasztóvédelemben, hogy az alaptörvény kimondja, Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit, és fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, védi a fogyasztók jogait. Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta: a pénzügyi tranzakciós illetékről tárgyalnak még a bankszövetséggel, és olyan megoldást fognak bevezetni, amely erősíti a versenyt, és fokozza a valószínűségét, hogy az illeték terhét nem hárítják át  fogyasztóra.Matolcsy György elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosításában megerősítették az ügyfélszolgálatoknál a fogyasztóvédelmet, bővítették a fogyasztók fogalmát, a békéltető testületek feladatát. Továbbá megtiltották, hogy a szolgáltatók a sárgacsekkes befizetés esetén külön díjat számoljanak fel a fogyasztónak. A miniszter hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság munkájában a megelőzést helyezték előtérbe. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív listát jelentet meg azokról a vállalkozásokról, amelyek betartják az előírásokat, és kérik a felkerülést. Ezt a gyakorlatot a pénzügyi fogyasztóvédelem területén is érdemes lenne megfontolni - tette hozzá.Simon Gábor, a bizottság elnöke dilemmának nevezte, hogy miközben a kormány a kkv-kat támogatja, szembe megy a fogyasztók védelmével. Példaként említette, hogy az Erzsébet-utalványt elfogadó helyek számával ugyan a hazai kkv-kat támogatják, de mivel nem mindenhol lehet ezzel a lehetőséggel élni, így a fogyasztók kevesebb helyen tudják azt felhasználni.